Fizički stres

Ožiljak je rezultat zarastanja rane na koži i kao takav ne predstavlja samo vizuelni i psihološki problem, već i fizički. Štaviše, koža nije u mogućnosti da u potpunosti zaleči povredu. Ožiljci su povezani sa neprijatnim simptomima, posebno u fazi izlečenja. Oni uključuju crvenilo, oticanje, svrab, napetost.

Ožiljak nije poput normalne kože jer se folikuli dlaka, lojnih i znojnih žlezda ne obnavljaju. Sastoji se od manje elastičnih vlakana što može dovesti do zadebljanja kože kao i smanjenja ožiljaka, ponekad uzrokujući zatezanje ili čak limitirano kretanje.

Formiranje ožiljaka prati stvaranje sitnih krvnih sudova, što je razlog crvene boje svežih ožiljaka. Ona će polako nestati kako ožiljak sazreva. Kako ožiljno tkivo nema pigmente u boji kao što to ima zdrava koža, ožiljak će ostati svetliji od okolne kože.

Koliko je ožiljak vidljiv zavisi od različitih faktora: vrste i obima povrede, procesa zarastanja rana, opšteg zdravstvenog stanja, starosti, genetske predispozicije. Ožiljak može postati zadebljan, tvrd i zategnut. Dobra briga o  hirurškim ranama, koje su uske i glatkih ivica, obično dovodi do njihovog brzog i lakog zarastanja. Rezultirajući ožiljak je uglavnom mali, tanak i jedva vidljiv.

Sve vrste ožiljaka mogu se efikasno lečiti uz Contractubex® što će ih učiniti manje neprijatnim i manje vidljivim.