Saveti: Kako treba brinuti o ožiljku?

Izbegavajte ekstremne vrućine i hladnoće

Sveži ožiljci su posebno osetljivi. Šest meseci do godinu dana, obavezno koristite zaštitu od sunca kada ste izloženi jakom suncu ili UV zracima. Treba izbegavati saune, kao i intenzivno izlaganje hladnoći. Svi ovi faktori bi mogli negativno da utiču na proces regeneracije.

Ne nosite odeću koja grebe

Izbegavajte nošenje uskih odevnih predmeta koji mogu da dođu u kontakt sa ožiljkom. Ožiljno tkivo je osetljivije od zdrave kože. Na iritaciju ove vrste ožiljak može reagovati crvenilom i zadebljanjem.

Pazite na ožiljke na kolenima, laktovima i ostalim zglobovima

Ožiljci smešteni u blizini kostiju treba da budu posebno zaštićeni. Pazite da ne povredite iznova ožiljno tkivo. Bavljenje sportom može dovesti do ponovnog otvaranja svežih ožiljaka. Proces zarastanja može biti zaustavljen aktivnostima koje ožiljno tkivo izlažu fizičkom stresu.

Primena Contractubex®-a

Contractubex® gel treba naneti čim se rana zatvori i šavovi uklone. Ranim početkom tretmana, formiranje neprimetnog ožiljka podržava se od samog početka, a ožiljak zarasta na najbolji mogući način.

Budite strpljivi

Neki ožiljci reaguju na lečenje brže od drugih, ali uz dovoljno strpljenja i brige, velika je verovatnoća da će se stanje vašeg ožiljka znatno poboljšati.